Geen straf voor hulp bij zelfdoding
De man die zijn stiefmoeder hielp met euthanasie en dat ook filmde, krijgt daarvoor geen straf. Toch heeft hij zich volgens de rechtbank wel schuldig gemaakt aan een strafbaar feit.
Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden geëist tegen Albert Heringa. Justitie is het met een groot deel van het vonnis eens, omdat vaststaat dat Heringa een strafbaar feit pleegde.
Het OM weet nog niet of het feit dat er geen straf is opgelegd, reden is om in hoger beroep te gaan.
Dat de huisarts niet wilde meewerken aan de zelfdoding van de 99-jarige vrouw, maakt nog niet dat er sprake was van een noodtoestand, vindt de rechtbank.
Malariapillen
Albert Heringa was in 2008 behulpzaam toen zijn stiefmoeder 'Moek' Heringa een einde aan haar leven wilde maken. Hij kocht voor haar malariapillen, slaappillen en een antibraakmiddel en filmde hoe hij te werk ging.
In plaats daarvan had hij volgens de rechter meer moeite moeten doen om een arts te vinden die de vrouw wel wilde bijstaan bij haar doodswens. De rechter vindt het niet ondenkbaar dat een andere huisarts haar wilde helpen.
Bovendien neemt de rechter het Heringa kwalijk dat hij een groot risico nam, door weg te gaan uit het huis van zijn stiefmoeder, voordat zij was gestorven.
Publiek debat
De 99-jarige Maria Heringa wilde op een waardige en humane wijze sterven en vroeg haar zoon om haar te helpen. Hulp bij zelfdoding is strafbaar in Nederland. Heringa wilde met de film het publieke debat daarover aanzwengelen.
Heringa pleit voor een soepeler beleid en maakte zijn hulp zelf wereldkundig door een documentaire over de euthanasie te maken. Netwerk zond 'De laatste wens van Moek' in 2010 uit. Het OM besloot vorig jaar om tot vervolging over te gaan.
Dat Heringa geen straf is opgelegd komt door de lange tijd die het OM nodig had om te beslissen of hij vervolgd zou worden. En het feit dat hij, zij het tegen alle regels in, handelde uit naastenliefde.