AFP
NOS Nieuws

'Veel huizen stonden al op instorten na vorige beving'

"Hier in New Delhi heb ik de aardbeving wel gemerkt", zegt correspondent Joeri Boom. Ook in de Indiase hoofdstad werd de beving in buurland Nepal met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter gevoeld. Het is volgens Boom moeilijk om erachter te komen hoe de situatie is in Nepal.

De NOS-correspondent reisde na de aardbeving van eind april naar Nepal om daar verslag te doen. Inmiddels is hij weer terug in India.

"We weten vrij weinig. Ik heb net gebeld met een van mijn tolken. Met haar gaat het goed, maar na een paar seconden werd de verbinding verbroken. Ik heb ook een andere bekende gebeld in het gebied waar de beving was. Beiden zijn niet snel bang, maar ik hoorde angst in hun stem. Je kunt je voorstellen dat mensen heel erg geschrokken zijn."

Schade

Toch vreest Boom dat de beving veel schade kan hebben veroorzaakt. "Na de vorige beving stonden veel huizen op instorten. Van de huizen die niet ingestort waren, hebben er veel scheuren van onder tot boven."

De angst voor een nieuwe beving was al sinds de vorige erg groot. "Iedereen was al bang dat die huizen zouden instorten bij schokken van 3 of 4 op de schaal van Richter. Een beving met een kracht van ruim 7 is echt een zware. Dus het kan haast niet anders dan dat er iets ernstigs aan de hand is daar."

Richting China

Boom legt uit dat het epicentrum dit keer ten oosten van Kathmandu ligt, in de buurt van de Mount Everest. Dat is meer richting China. De vorige keer lag dat punt ten noordwesten van Kathmandu. Het epicentrum van de nieuwe beving ligt op zo'n 200 kilometer van de beving van 25 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl