Eurogroep gematigd positief over Griekenland

Aangepast
AFP

De Europese ministers van Financiën zijn gematigd positief over Griekenland. In een verklaring zeggen zij dat Griekenland vooruitgang boekt, maar dat er meer hervormingen nodig zijn.

De Griekse schatkist is bijna leeg. De eurogroep en Griekenland praten over een nieuwe noodlening. De onderhandelingen daarover bevinden zich in een vergevorderd stadium, zegt eurogroepvoorzitter Dijsselbloem.

Volgens Dijsselbloem wordt er belangrijke vooruitgang geboekt in de gesprekken. "Tegelijkertijd is er meer tijd en moeite nodig om de openstaande problemen die er zijn op te lossen. Hopelijk lukt dat voor het geld echt op is."

Vorige maand werd Griekenland streng toegesproken door de eurogroep. Athene deed nog niet genoeg om te hervormen, vonden de andere eurolanden. Off the record werd duidelijk gemaakt dat minister Varoufakis de oren was gewassen. Nu is de toon beduidend positiever.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Griekenland heeft 750 miljoen euro overmaakt aan het IMF

Griekenland heeft vanavond bekendgemaakt dat het 750 miljoen euro overmaakt aan het Internationaal Monetair Fonds. De lening moest uiterlijk morgen worden afgelost, maar het was niet duidelijk of Griekenland dat ook ging doen.

Het is tot nu toe de grootste aflossing die Griekenland in één keer doet.

De komende maanden moet Griekenland meer schulden aflossen. Athene moet de Europese ministers ervan overtuigen dat het bereid is te hervormen. Pas als dat lukt, kan Griekenland nieuwe leningen krijgen. De positieve boodschap van de eurogroep was dan ook goed nieuws voor de Grieken.

Grafiek: aflossingen Griekenland in 2015
Grafiek: aan wie is Griekenland nog geld schuldig?

STER Reclame