NOS Nieuws

'Urgentie bij Grieken is niet hoog genoeg'

'Economische situatie Griekenland penibel'

"Niemand heeft er belang bij dat Griekenland in een diepe politieke en economische crisis terechtkomt. De eurogroep niet en Griekenland zeker niet." Dat zei minister Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, na afloop van de bijeenkomst met zijn Europese collega-ministers van Financiën in Riga tegen de NOS.

Dijsselbloem noemde de economische situatie van Griekenland penibel. "Ik stel vast dat de urgentie bij de Grieken nog niet hoog genoeg is. Ze hebben de potjes nu een paar keer omgekeerd. Het is eerder een kwestie van weken dan van maanden voordat het geld daar op is".

In de hoofdstad van Letland hadden de eurolanden daarom vandaag een pittige discussie met de Griekse minister Varoufakis over de economische hervormingen van het land. Europa en Griekenland moeten snel tot een akkoord komen over een herstelprogramma, anders is de kans groot dat het Zuid-Europese land failliet gaat.

Van de vier maanden zijn er nu twee voorbij, maar we hebben nog niet eens heldere afspraken gemaakt over hoe we deze periode gaan afronden. Dat schiet niet op.

Minister Dijsselbloem, voorzitter eurogroep

"We hebben in februari natuurlijk een voorlopig akkoord gesloten, en de Grieken vier maanden extra de tijd gegeven", zei Dijsselbloem. "Van de vier maanden zijn er nu twee voorbij, maar we hebben nog geen eens heldere afspraken gemaakt over hoe we deze periode gaan afronden. Dat schiet niet op."

Extra miljarden

In het huidige steunprogramma zouden de Grieken nog 7 miljard euro krijgen om een faillissement af te wenden. Deze miljarden zouden boven op de 240 miljard euro steun komen die Griekenland tot dusver ontving. Griekenland moest dan wel een lijst met hervormingen uitwerken.

Het was de bedoeling dat in Riga een beslissing zou worden genomen over de extra miljarden, maar de Grieken konden nog geen concrete hervormingen presenteren. Een akkoord lijkt dan ook ver weg.

Ze moeten veel harder werken. Want op deze manier gaat het niet goed komen.

Minister Dijsselbloem, voorzitter eurogroep

"Hopelijk hebben we de Grieken helder gemaakt met hoeveel urgentie de eurogroep naar de problemen kijkt", zei Dijsselbloem. "De conclusie is dat ze gewoon veel harder moeten werken. Want op deze manier gaat het niet goed komen."

Maatregelen

Een van de maatregelen die de Grieken moeten nemen is het aanpakken van het pensioensysteem. "Dat is niet goed gefinancierd en niet houdbaar. Veel landen in Europa hebben het stelsel natuurlijk aangepakt, zoals het verhogen van de pensioenleeftijd", zei de PvdA-minister.

"In Griekenland zitten er te veel mensen te vroeg in hun pensioen en de kosten zijn niet gedekt ten opzichte van de inkomsten."

Ondanks de problemen gaat Dijsselbloem ervan uit dat Europa een akkoord bereikt met de Grieken. "We hebben er een gezamenlijk belang bij. Zo simpel is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl