Grauwe ganzen verblijven het hele jaar in Nederland
NOS Nieuws

Provincies moesten bestrijding ganzen zelf regelen

Het leek er vier jaar geleden op dat boeren en jagers aan de ene kant en natuurbeschermers aan de andere samen met provincies een afspraak hadden gemaakt over de bestrijding van ganzen. In het Ganzenakkoord werd afgesproken dat de populatie grauwe ganzen, die het hele jaar in ons land zijn, in vijf jaar zou worden gehalveerd tot 100.000. Dat is het niveau van 2005.

In ruil daarvoor kregen natuurorganisaties het door hen gewenste afschotverbod in de winter, zodat alle ganzen die hier van 1 november tot 1 maart zijn, zouden worden ontzien. Dat is de periode dat trekganzen hier op krachten komen na een lange tocht vanuit het noordpoolgebied en Siberië.

Akkoord spat uiteen

In december 2013, toen de afspraken daadwerkelijk moesten worden uitgevoerd, bleek dat de boerenorganisatie LTO Nederland toch ook in de winter de ganzen wilde bestrijden. De natuurbeschermers pikten dat niet en zegden het akkoord op.

"We zijn diep teleurgesteld over de opstelling van agrarisch Nederland", schreven onder meer Natuurmonumenten en de Vogelbescherming Nederland. "Dit leidt ertoe dat ganzen het jaar rond geen rust meer kunnen vinden, ook niet in de periode dat ze dat het meeste nodig hebben."

Ook LTO Nederland was teleurgesteld dat het akkoord niet doorging, maar wees op de schade die de ganzen aanrichtten. "In sommige gebieden leidt dat ertoe dat het vee eerder naar binnen moet omdat er simpelweg onvoldoende gras staat."

Zelf regelen

Na het klappen van het akkoord moesten provincies ieder voor zich een zogenoemd ganzenbeheerplan maken. Daarbij was het Ganzenakkoord vaak het uitgangspunt.

Om de populatie onder controle te brengen, krijgen jagers de opdracht om de ganzen af te schieten. Daarnaast worden de eieren geraapt. Van Brussel hebben de provincies nu ook toestemming om ze te vangen en te vergassen met CO2.

Vrijwel alle provincies staan geen of zeer beperkt afschot toe in de winter, alleen in Overijssel mochten ganzen tot voor kort ook dan worden bejaagd. Begin dit jaar verbood de rechter de winterjacht op ganzen in Overijssel. De zaak was aangespannen door de Vogelbescherming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl