NOS NieuwsAangepast

Akkoord over aanpak ganzenoverlast

Natuur- en landbouworganisaties zijn het eens geworden over het terugbrengen van het aantal ganzen. De komende vijf jaar moet het aantal van 200.000 worden gehalveerd.

Er worden ganzen afgeschoten en gevangen. Daarnaast wordt geprobeerd om het broeden binnen de perken te houden. Ganzen veroorzaken veel overlast en schade aan weilanden en gewassen.

De zeven organisaties leggen hun plannen nu voor aan staatssecretaris Bleker van Landbouw en aan de provincies.

Frustreren

De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) was aanvankelijk ook bij de plannen betrokken, maar die heeft zich teruggetrokken. De jagers zijn bang voor een negatief imago als ze 100.000 ganzen moeten afschieten.

Vogelbescherming Nederland zegt dat de KNJV zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid ontloopt. "Hiermee frustreren de jagers een breed gedragen compromis" voor oplossingen die volgens Vogelbescheming goed zijn voor de natuurbelangen, de landbouw en de verkeersveiligheid.

Ergernis

De landbouworganisatie LTO Nederland noemt het akkoord een doorbraak. Volgens voorzitter Peter de Koeijer van de werkgroep Flora en Fauna is er jarenlang te weinig aan de overlast gedaan. "De ergernis groeide, naarmate de schade jaarlijks bleef toenemen."

De landbouw- en natuurorganisaties willen nu met jagers op regionaal niveau afspraken maken. De jacht op de ganzen begint waarschijnlijk volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl