Chinese landaanwinning bij de Spratley-eilanden; foto gepubliceerd door het Filipijnse leger
NOS Nieuws

VS: China voert landwinning bij Spratley-eilanden verder op

China spuit steeds meer nieuw land op in het deel van de Zuid-Chinese Zee dat ook door buurlanden wordt geclaimd, zegt het Pentagon. In een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie over de Chinese defensiecapaciteit staat dat China sinds begin vorig jaar meer dan 800 hectare land heeft gewonnen bij de Spratley-eilanden.

Die onbewoonde eilandengroep nabij de Filipijnen wordt ook geclaimd door Taiwan, Maleisië en de Filipijnen.

Het tempo waarin land wordt gewonnen, is het afgelopen jaar steeds verder opgeschroefd, aldus het Pentagon.

Landingsbaan

Volgens het Pentagon is het nieuwe land belangrijk voor de militaire logistiek van Peking. Zo werd vorige maand bekend dat Chinese werklieden een landingsbaan voor een nieuw vliegveld lijken aan te leggen op een van de kunstmatige eilanden. Ook zouden er andere militaire faciliteiten zijn gepland in het omstreden gebied.

Het rapport gaat ook in op het Chinese ruimteprogramma, dat volgens de VS in een ongekend hoog tempo wordt uitgebouwd. Dan gaat het om de bouw van lasers, satelliet-jammers en andere wapens die gericht zijn tegen satellieten en andere ruimte-objecten van westerse landen.

Op Chinees grondgebied wordt een zeer uitgebreide infrastructuur aangelegd om satellieten te bouwen, te lanceren en te besturen, constateren Amerikaanse defensiedeskundigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl