Een Filipijnse militair op het strand van een van de Filipijnse Spratly-eilanden
NOS Nieuws

China bouwt vliegveld in Zuid-Chinese Zee

China lijkt een landingsbaan aan te leggen in de Zuid-Chinese Zee. Op satellietbeelden is te zien dat er een kunstmatig eiland is aangelegd met een recht stuk land van ongeveer 3000 meter. Zo'n 500 meter is geplaveid.

De werkzaamheden zijn op de Spratly-eilanden, een groep eilanden in de buurt van de Filipijnen. China maakt aanspraak op dat deel van de Zuid-Chinese Zee, maar omliggende landen doen dat ook. Al eerder was duidelijk dat China zand opspoot voor landaanwinning, maar er was nog geen bebouwing gezien.

Vrede handhaven

Internationaal wordt kritisch gereageerd op de werkzaamheden van China. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Verenigde Staten een groot belang hebben in het handhaven van de rust en vrede in de Zuid-Chinese Zee. "Grootschalige landaanwinning met als doel op betwiste eilanden militaire faciliteiten te bouwen, zijn volgens ons niet in het belang van de vrede."

De Chinese ambassadeur in de VS verdedigde eerder deze week de activiteiten van China. Hij noemde het vanzelfsprekend dat er bij de landaanwinning ook militaire faciliteiten worden neergezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl