NOS Nieuws

Criminele motorclubs steeds zwaarder bewapend

Sinds de motorclub Bandidos zich ruim een jaar geleden in Nederland vestigde, zijn er vaker confrontaties tussen rivaliserende clubs, zoals gisteren in Sittard. Politie en justitie hadden zich hier al op ingesteld, maar verontrustend is dat de motorclubs zich steeds zwaarder bewapenen, met onder meer kalasjnikovs en raketwerpers.

Geruchten dat de Bandidos naar Nederland zouden komen, leidden in 2011 al tot extra spanningen tussen de verschillende motorclubs. Politie en justitie intensiveerden daarom de aanpak van 1-procent-motorclubs om een bendeoorlog te voorkomen.

1-procent-motorclubs zijn clubs waarvan de leden zichzelf buiten de wet stellen en eigen regels maken. De term 1 procent verwijst naar de uitspraak dat 99 procent van de motorrijders zich wel aan de wet houdt. Leden van motorclubs worden vaak in verband gebracht met prostitutie, drugshandel en andere vormen van georganiseerde misdaad.

De clubs worden ook wel aangeduid als OMG's (Outlaw Motorgangs), motorclubs die van nature niet veel op hebben met orde en gezag. Nederland telt vijftien van zulke clubs, zoals bijvoorbeeld Black Sheep, Animals, Gringos, Rogues en Veterans. Maar ook de Hells Angels en Satudarah behoren daartoe.

Provocatie

De Hells Angels zagen de komst van aartsrivaal Bandidos als een provocatie. Sindsdien zijn er verschillende incidenten geweest. In Limburg waren Bandidos-leden in korte tijd drie keer het doelwit van een aanslag. In Heemskerk ontplofte een explosief in een woning van een Bandidos-lid. In Weert was er een schietpartij, waarbij vier leden van de Hells Angels werden opgepakt.

  • ANP
    Een café in de gemeente Echt-Susteren, waar veel Bandidos-leden komen, is dichtgespijkerd na een aanslag
  • ANP
    Brandschade aan de zijkant van het clubhuis van motorclub Bandidos in Heerhugowaard

In het clubgebouw van Bandidos in Heerhugowaard werd brand gesticht. Dat was in de eerste nacht dat er geen politiebewaking voor de deur stond sinds de Bandidos zich er die week hadden gevestigd.

De Hells Angels weten zich gesteund door aan hen gelieerde clubs, zoals de Red Devils. Clubs als Satudarah en No Surrender staan aan de kant van de Bandidos.

Wapens Kroatië

Uit een rapport dat de Nationale Politie vorig jaar publiceerde, blijkt dat leden van beruchte motorclubs vaak veelplegers zijn. Acht op de tien leden van clubs als de Hells Angels, Satudarah en No Surrender hebben een strafblad.

De politie heeft de afgelopen tijd meerdere invallen gedaan bij leden van motorclubs, waarbij zware wapens zijn gevonden. Vorige maand werd de president van het Haarlemse chapter van de Hells Angels gearresteerd, nadat bij hem onder meer een uzi, een raketwerper, handgranaten en munitie waren gevonden.

Een partij zware wapens die een tijdje geleden werd gevonden in Kroatië, was volgens bronnen van de NOS bestemd voor een motorclub in Nederland.

Er lopen in Nederland tientallen strafrechtelijke onderzoeken tegen leden van motorclubs en er zijn ook al veroordelingen.

Verbieden

De motorclubs vochten in het verleden al een bloedige vete uit in onder meer Duitsland. Daar werd de Duitse afdeling van Satudarah (een van oorsprong Nederlandse vereniging met veel Molukse leden) in februari verboden. Ook afdelingen van andere motorclubs zijn er verboden. In Nederland is het verbieden van motorclubs een stuk lastiger.

"In Duitsland kan een verenigingsverbod worden opgelegd door de minister van Binnenlandse Zaken, maar in Nederland is dat een veel ingewikkeldere zaak", legt NOS-verslaggever Robert Bas uit. "Hier moet het Openbaar Ministerie eerst een procedure aanspannen bij de civiele rechter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl