NOS NieuwsAangepast

Absolute meerderheid Cameron, andere leiders weg

Speech van Cameron na zijn bezoek aan de koningin

De Britse Conservatieve Partij heeft bij de parlementsverkiezingen van gisteren een absolute meerderheid veroverd. De partij van premier David Cameron krijgt 331 van de 650 zetels in het Lagerhuis.

Het gevolg van deze uitslag is dat de Conservatieven de komende vijf jaar alleen kunnen regeren. De afgelopen vijf jaar zaten er ook liberaal-democratische ministers in Camerons kabinet. Die keren zeker niet terug.

Grote winst was er voor de Scottish National Party die vrijwel alle kiesdistricten in Schotland wist te veroveren en 56 zetels in het Lagerhuis krijgt.

Verliezers

De Liberaal-Democraten verloren 46 zetels en houden er nog maar 8 over. Partijleider Clegg trad aan het begin van de middag af.

Ook de leider van Labour, Ed Miliband is afgetreden. Zijn partij verloor 19 zetels en houdt er 232 over. Miliband wordt door partijgenoten verantwoordelijk gesteld voor het zetelverlies in Schotland, waar Labour vrijwel werd weggevaagd. Ook wist Labour onder zijn leiding niet te profiteren van het zetelverlies van de liberaal-democraten.

UKIP-leider Farage trad eveneens af. Zijn partij haalde maar een zetel en Farage zelf werd niet in het Lagerhuis gekozen. Farage gaat nadenken en keert mogelijk na de zomer terug als partijleider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl