NOS Nieuws

Wat deed Elmo op het podium bij Cameron?

 • Getty Images
  Elmo deed ook mee aan de verkiezingen
 • AFP
  Een sjeik steekt zijn middelvinger op naar Cameron
 • Reuters
  Elmo neemt soms zelfs bijna Cameron's plek op de voorgrond over
 • Getty Images
  En Elmo duikt ook op achter de aanhangers van Cameron in zijn kiesdistrict
 • EPA
  Elmo volgde Cameron zelfs naar het stemlokaal

Het waren opvallende verschijningen, vanochtend bij de overwinningstoespraak van de Britse premier Cameron. Achter hem stonden onder meer Elmo en een Arabische sjeik. Maar wat deden zij daar?

In Groot-Brittannië is het gebruikelijk dat alle kandidaten in een kiesdistrict samen op het podium staan, terwijl de voorzitter van het kiesdistrict de uitslag bekendmaakt. Elmo en zijn verklede buurman zijn dan ook geen partijgenoten van Cameron, maar waren concurrenten in het district Witney.

Elmo is in werkelijkheid Bobby Smith, de voorman van de partij Give Me Back Elmo. De partij komt op voor de rechten van vaders na een scheiding. Om te benadrukken dat de partij vaders en kinderen centraal stelt, heeft Give Me Back Elmo de rode inwoner van Sesamstraat als symbool gekozen.

Middelvinger naar Cameron

Er stond ook een man verkleed als een Arabische sjeik op het podium. Hij stak meerdere keren zijn middelvinger op naar Cameron. Hij nam zelfs een selfie waarop hij zijn middelvinger opsteekt naar de premier.

In het echte leven heet de sjeik Deek Jackson. Hij is de kandidaat van de Land Party, een partij die radicaal wil hervormen.

Elmo en de sjeik verloren kansloos van de premier. 37 mensen stemden op Elmo, de sjeik kreeg 35 stemmen. De grote winnaar in Witney was, zoals verwacht, David Cameron. Hij kreeg 35.201 stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl