NOS Nieuws

Cameron heeft absolute meerderheid in zicht

De Conservatieve Partij lijkt bij de Britse verkiezingen een absolute meerderheid te hebben veroverd. Volgens een voorlopige uitslag haalt de partij van premier David Cameron 329 zetels. Daarmee zouden de Conservatieven alleen kunnen gaan regeren. Het Lagerhuis telt 650 zetels.

Cameron regeert nu nog met de Liberaal-Democraten, maar die hebben een grote nederlaag geleden. In de voorlopige uitslag houdt de partij van Nick Clegg slechts 8 van zijn 56 zetels over. Clegg legt later vandaag een verklaring af, vermoedelijk stapt hij op.

Cameron gaat vanochtend nog naar Buckingham Palace. Koningin Elizabeth zal hem als leider van de grootste partij vragen om een nieuwe regering te vormen.

Labour

Ook voor de grootste oppositiepartij, Labour, is de uitslag dramatisch. De sociaaldemocraten van partijleider Ed Miliband halen volgens voorlopige uitslagen 233 zetels, een verlies van 25. Binnen zijn partij wordt om zijn opstappen gevraagd.

De nederlaag van Labour is onder meer te wijten aan de opkomst van de nationalistische Schotse SNP, die 56 van de 59 Schotse zetels in het Lagerhuis binnenhaalt.

Bijzonder pijnlijk was het zetelverlies voor Labour-kopstuk Douglas Alexander. Hij verloor zijn zetel aan een studente die kandidaat stond voor de SNP. De 20-jarige Mhairi Black wordt daarmee het jongste Lagerhuislid ooit.

De 20-jarige Mhairi Black krijgt meer stemmen dan Labour-kopstuk Douglas Alexander. Ze wordt daarmee het jongste parlementslid in Groot-Brittannië sinds 1667.

UKIP

De anti-Europese UKIP partij staat in de voorlopige uitslag op 2 zetels. Het is onzeker of partijleider Nigel Farage de verkiezingen in zijn district wint en in het Lagerhuis komt. Farage stapt op als partijleider als hij geen zetel verovert.
In werkelijkheid is de aanhang van UKIP veel groter, maar in het Britse districtenstelsel gaan bijna alle UKIP-stemmen verloren.

Voorschot

Cameron nam vanmorgen al een voorschot op voortzetting van zijn premierschap. Hij deed dat nadat hij tot winnaar van de verkiezingen was uitgeroepen in zijn eigen kiesdistrict: West Oxfordshire.

Cameron zei dat hij de komende vijf jaar premier voor alle Britten wil zijn. Verder wil hij voortbouwen op het economische fundament dat hij de afgelopen vijf jaar heeft gelegd. Ook herhaalde hij dat de Britten in een referendum kunnen beslissen of hun land lid van de EU moet blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl