Militairen van het helikopterdetachement brengen de eregroet na de dodelijke crash in Mali
NOS Nieuws

Helikoptercrash Mali kwam door technisch falen

Het ongeluk met een Nederlandse defensiehelikopter in Mali, in maart, is waarschijnlijk veroorzaakt door een technisch mankement. Voorlopig onderzoek wijst uit dat er iets schortte aan een onderdeel van het besturingssysteem van de Apache, staat in een kabinetsbrief aan de Tweede Kamer.

Bij de crash in het noorden van Mali kwamen twee Nederlandse militairen om. Hun toestel stortte neer tijdens een schietoefening in het kader van de VN-missie Minusma, waaraan zo'n 450 Nederlandse militairen meedoen.

Direct na het ongeluk werd besloten om alle Nederlandse Apache-helikopters aan de grond te houden. Het kabinet meldt nu dat de toestellen niet zullen worden gebruikt totdat Apache-fabrikant Boeing maatregelen heeft genomen.

Tevreden

De betrokken bewindslieden zijn over het algemeen tevreden over het verloop van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie. Zo heeft Nederland volgens hen "een wezenlijk aandeel" gehad in het opzetten van een moderne inlichtingenketen in Mali.

Het kabinet wijst er wel op dat de veiligheidssituatie in delen van Noord-Mali de afgelopen maanden is verslechterd. Zo zijn er geregeld aanslagen gepleegd, onder meer op een basis van de Verenigde Naties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl