NOS Nieuws

Nederlandse Apaches voorlopig aan de grond

Apache-helikopters blijven voorlopig aan de grond

Alle Nederlandse Apache-helikopters blijven voorlopig aan de grond. Ze mogen pas weer vliegen als de commissie die het neerstorten van de helikopter in Mali onderzoekt, daar toestemming voor geeft.

Dat zei de commandant van het Nederlandse helikopterdetachement bij de VN-troepen in Mali, Peter Grijspaardt, in het NOS Radio 1 Journaal. De maatregel is een standaardprocedure. De commissie van onderzoek kan nu, in het geval van een technisch defect, snel kijken of andere Apaches hetzelfde probleem hebben. De Nederlandse Chinook-helikopters in Mali kunnen gewoon doorgaan met hun werk.

De VN-taken van de Apaches worden voorlopig door eenheden van andere landen overgenomen. Binnenkort gaat er een extra toestel naar Mali om het neergestorte toestel te vervangen.

Het is zo goed als uitgesloten dat het neergestorte toestel door terroristen is neergehaald. Er vloog een andere Apache naast en de bemanning van dat toestel zag het gebeuren. Die verklaringen zijn naar de commissie van onderzoek gestuurd.

Mailboxen

Het verlies van twee collega's is bij de Nederlandse militairen in Mali hard aangekomen, met name bij de kleine groep van Apache-vliegers. "Daar is het natuurlijk een heel heftig gebeuren. Twee mannen zijn heengegaan op een hele vervelende manier. Dat is lastig en wij zijn nu met het verwerken daarvan bezig."

Het detachement heeft veel steunbetuigingen uit Nederland ontvangen. "De mailboxen zijn helemaal vol en de telefoons staan roodgloeiend", zegt Grijspaardt.

Herdenkingsdienst

De lichamen van de omgekomen vliegers worden morgen rond 18.00 uur terug in Nederland verwacht. Ze komen aan op Vliegbasis Eindhoven. Daar wordt ook een speciale herdenkingsdienst gehouden voor familie en collega's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl