NOS Nieuws

Kamer wil hogere poortjes op stations

Mensen springen over poortjes

De Tweede Kamer wil dat de toegangspoortjes op stations hoger worden. Gisteren bleek dat op station Rotterdam Centraal geregeld mensen over de poortjes springen en op die manier het inchecken ontlopen. De poortjes zijn sinds vorige week vrijdag dicht.

Kamerleden benadrukken dat de dichte poortjes zijn bedoeld als veiligheidsmaatregel. Als dat niet werkt, moet er iets gebeuren, vindt een meerderheid.

Hordenlopen

VVD-Kamerlid De Boer zegt dat we ons doel voorbij schieten als de poortjes zo laag zijn dat het gemakkelijk is om eroverheen te springen. "Het mag geen hordenlopen worden op het station." Ze wil dat de NS de problemen structureel oplost en dat wordt onderzocht hoe de poortjes kunnen worden verhoogd.

SP-Kamerlid Bashir spreekt van kapitaalvernietiging. "De poortjes moeten goed zijn en zwartrijders tegenhouden. Als dat niet lukt, moeten ze worden vervangen."

Maten

Ook D66-woordvoerster Van Veldhoven en CDA-Kamerlid Van Helvert vinden dat de NS in actie moet komen. "De Kamer gaat niet de maten van poortjes voorschrijven, maar ze moeten omhoog als ze te makkelijk te omzeilen zijn", zegt Van Veldhoven.

PVV-Kamerlid Madlener vindt dat de poortjes wel effectief moeten zijn en noemt het eventueel verhogen prima. "Poortjes moeten trouwens ook niet opengeschopt of -geduwd kunnen worden, want dan heeft verhogen geen zin."

Opstartperikelen

Gisteren zei staatssecretaris Mansveld dat de NS over de poortjes gaat en over de bouw. Zij noemde de problemen in Rotterdam "opstartperikelen".

Overigens wil de Kamer ook hogere boetes voor zwartrijden. Vorige week nam een overgrote Kamermeerderheid een motie van VVD en PvdA aan waarin de huidige € 35 euro onvoldoende afschrikwekkend wordt genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl