NOS Nieuws

Mensen springen over poortjes op Rotterdam CS

Zwartrijders springen over de poortjes heen

De toegangspoortjes op Rotterdam Centraal houden niet iedereen tegen die zonder kaartje naar binnen wil. Op beelden van RTV Rijnmond is te zien dat jongeren eroverheen springen, terwijl NS-medewerkers en beveiligers erbij staan.

Het is de bedoeling dat de poortjes zwartrijders tegenhouden en daarom gingen ze afgelopen vrijdag dicht. Alleen mensen met een geldig vervoersbewijs kunnen erdoorheen. De NS wil zo wat doen tegen de agressie op het spoor, die meestal wordt veroorzaakt door zwartrijders.

Het afgelopen weekend zijn er tien boetes uitgedeeld aan mensen die over de poortjes sprongen, vooral de eerste nacht aan mensen die uitgingen. "Ze moeten 125 euro betalen", zei een NS-woordvoerder in De Ochtend op NPO Radio 1.

NOS-verslaggever Ewout de Bruijn ziet ook vandaag weer mensen door de poortjes glippen. Op station Rotterdam CS staan veel NS-medewerkers, particuliere beveiligers en een aantal agenten. Die zagen volgens De Bruijn niet hoe een aantal reizigers met z'n tweeën door de poortjes liepen. "Iemand zei bijvoorbeeld dat hij zijn ov-kaart was vergeten en liep toen snel met iemand anders mee het station op. Daar zei verder niemand iets van."

Ingrijpen

Volgens de Rotterdamse politiek moet worden ingegrepen. GroenLinks en de PvdA willen vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

GroenLinks zegt dat de poortjes beter kunnen worden weggehaald als ze zwartrijders niet kunnen tegenhouden. "Nu houd je alleen goedwillende Rotterdammers buiten de deur. Die kunnen niet meer vrij door het station lopen", zegt raadslid Arno Bonte tegen RTV Rijnmond.

De PvdA denkt dat het helpt als het minimumbedrag dat op een ov-chipkaart moet staan omlaag gaat. "Je moet er nu twintig euro op hebben. Dat is veel geld. Als dat bedrag omlaag gaat, heb je kans dat er minder mensen over de poortjes springen", zegt PvdA-raadslid Barbara Kathmann.

Pakkans

De NS gaat extra mensen inzetten om de pakkans te vergroten. "Een paar jaar geleden, bij de invoering van poortjes bij de metro, zagen we ook dat mensen eroverheen sprongen. Dat hebben we ook hard aangepakt. Het zwartrijden in de metro is nu negentig procent minder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl