NOS Nieuws

Front National schorst Jean-Marie Le Pen

Le Pen: ik ben niet schuldig

Het Franse Front National heeft zijn oprichter Jean-Marie Le Pen geschorst als lid. Het bestuur laat verder weten dat een bijzonder partijcongres zal bepalen of Le Pen erevoorzitter van de partij mag blijven. Alle partijleden mogen zich binnen drie maanden uitspreken over de post die Le Pen sinds 2011 bekleedt.

De maatregelen van het partijbestuur zijn een reactie op het feit dat Le Pen vandaag heeft geweigerd zich op het partijkantoor te verantwoorden voor een reeks antisemitische en controversiële uitlatingen.

Schande

Le Pen verliet vandaag het partijbureau in Nanterre, in de buurt van Parijs, met de mededeling dat hij door de partij was verstoten. Hij zei ook "dat we geen Sovjet-partij zijn waarin andere meningen niet getolereerd worden". Hij ging weg zonder de bestuursvergadering later op de dag af te wachten. Later zei hij ook nog "dat het een schande is dat de voorzitter van het Front National mijn naam draagt".

Nazi's

De gewraakte opmerkingen hebben Le Pens dochter Marine, de partijleider van het Front, in verlegenheid gebracht. Ze zei gisteren al dat haar vader niet meer namens de partij het woord mag voeren. Jean-Marie Le Pen heeft bij herhaling gezegd dat "de gaskamers van de nazi's een detail in de geschiedenis zijn" en dat hij maarschalk Pétain, die met de nazi's samenwerkte, nooit als een verrader heeft beschouwd.

Volgens analisten voert Marine Le Pen de druk op haar vader op omdat zijn gedrag haar kansen op het presidentschap aanzienlijk verkleint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl