NOS Nieuws

Zestig 'Canadese helden' bij dodenherdenking Holten

 • NOS / Colette van Nunen
  In Holten liggen meer dan 1300 Canadezen begraven
 • NOS / Colette van Nunen
  Meisjes leggen bloemen neer bij een graf
 • NOS / Colette van Nunen
  Duizenden mensen waren bij de herdenking
 • NOS / Marieke de Vries-van Mullekom
  Zo'n zestig Canadese veteranen zijn naar de herdenking gekomen
 • NOS / Colette van Nunen
  Er waren ook Canadezen bij de herdenking

Meer dan 4000 mensen hebben op de Canadese begraafplaats in Holten de dodenherdenking bijgewoond. Onder hen waren zestig Canadese veteranen en de Canadese premier Harper. Namens Nederland waren prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven erbij.

Harper noemde de gevallen soldaten en de overlevenden helden. Hij zei dat iedere grafzerk hem eraan herinnert dat mensen die het goede doen vaak een hoge prijs betalen. Ook memoreerde hij aan de meidagen van 1945, toen de oorlog voorbij was. "Canada zal nooit vergeten hoe onze troepen in dit land zijn verwelkomd", zei de premier.

De herdenking in Holten werd live uitgezonden door de Canadese tv-zenders CBC en CTV. Drie veteranen spraken de Act of Remembrance uit. Kinderen uit het Overijsselse dorp droegen gedichten voor en legden bloemen. Ook was er een fly by van een Spitfire en speelde er een militaire kapel uit Canada.

Dodenherdenking in Holten

1394 graven

Op de begraafplaats in Holten liggen 1394 militairen begraven. 1355 van hen kwamen uit Canada. Ze kwamen om het leven bij de bevrijding van Noord- en Oost-Nederland en bij de slag om het Reichswald, net over de grens bij Groesbeek. In die plaats is ook een Canadese begraafplaats, met ruim 2600 graven.

In totaal zijn zo'n 120 Canadese veteranen in Nederland om hun gevallen kameraden te herdenken en de bevrijding van Nederland te vieren. Het is morgen zeventig jaar geleden dat de Duitse bezetters zich overgaven en er formeel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

De meeste veteranen kwamen vorige week aan in Nederland. Hun vliegtuig werd op Schiphol met een watersaluut onthaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl