ANP
NOS Nieuws

'Hennis wil peperduur ICT-project Defensie staken'

Minister Hennis (VVD) wil stoppen met de verdere ontwikkeling van SPEER, het grootste ICT-project van de overheid ooit. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van bronnen binnen en buiten Defensie.

Het project is inhoudelijk en financieel een fiasco, volgens critici. Het ligt al jaren onder vuur en wordt nu volgens de krant bevroren. Volgens officiële cijfers is er 433 miljoen euro aan uitgegeven. Maar de Algemene Rekenkamer denkt dat er meer dan 900 miljoen aan is gespendeerd, vooral aan externe leveranciers zoals Capgemini en CGI.

Het SPEER-project moest de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen automatiseren en verbeteren. Het zou in 2009 klaar zijn. Inmiddels is het 2015 en doet SPEER nog maar een deel van wat het zou moeten doen. Een paar jaar geleden veranderde Defensie de naam van het project overigens van SPEER in ERP.

Goed moment?

De 120 miljoen euro die Defensie nog gereserveerd had voor doorontwikkeling gaat waarschijnlijk op aan "pleisters plakken". Dat betekent dat het geld gaat naar het in gebruik nemen, stabiliseren en verbeteren van het deel van het systeem dat wel werkt.

Hennis heeft de Tweede Kamer nog niet geïnformeerd over haar voornemen om met het project te stoppen, schrijft de krant. Ze zou wachten op een goed moment om dit pijnlijke besluit bekend te maken. Ook zou ze beducht zijn voor klachten van leveranciers en interne weerstand moeten overwinnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl