NOS NieuwsAangepast

Defensie kampt met ICT-problemen

Bij het ministerie van Defensie zijn mogelijk grote problemen met de ICT. Minister Hennis laat een onafhankelijk extern bureau onderzoek doen naar de signalen die ze heeft ontvangen en die bij haar de alarmbellen hebben doen afgaan.

Volgens PvdA-Kamerlid Eijsink was er afgelopen dagen een grote ICT-storing bij Defensie. Hennis kreeg eerder al meldingen van storingen "maar niet zo nadrukkelijk als de afgelopen tijd". Hennis: "De continuïteit moet gegarandeerd zijn."

Vier keer zo duur

Sinds 2005 probeert Defensie alle logistieke processen te automatiseren. Keer op keer kampt dat project met de naam SPEER met tegenvallers. De Algemene Rekenkamer schreef in januari dat het SPEER-project ruim vier keer zo duur gaat worden als beoogd.

Nog voor de zomer zal de minister de Kamer informeren over de resultaten van het onderzoek dat 50.000 euro kost. Het SPEER-project kwam eerder ook al in opspraak. "Ik wil nu voor eens en voor altijd weten hoe we er op informatievoorziening en ICT-terrein voorstaan," aldus Hennis.

Laat ellende maar komen

PvdA'er Eijsink sprak tijdens een debat in de Tweede Kamer van een "bom" en is verbijsterd. Zij vroeg zich af waarom dit nooit bij eerdere Kamerdebatten naar boven is gekomen. "Er is bij Defensie een stammenstrijd gaande", zei ze.

Kamerlid Knops van het CDA zei de openheid van de minister te waarderen. "Laat alle ellende nu maar komen."

Bedrijfsvoering verbeteren

Sinds eind april zijn de parlementaire verhoren van naar de mislukte ICT-projecten van de overheid aan de gang. Uit die verhoren komt tot nu toe naar voren dat ministeries te gemakkelijk geld uitgeven aan ICT-projecten.

Bij Defensie moest het SPEER-project de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen automatiseren en verbeteren. Het zou in 2009 klaar zijn. Inmiddels is het 2014 en doet SPEER nog maar 80 procent van wat is beoogd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl