NOS Nieuws

Geen nieuw onderzoek naar dekkingsgraad alarmnummer

Minister Kamp wil geen nieuw onderzoek naar de dekkingsgraad van alarmnummer 112. Hij denkt dat de markt in staat is om de problemen op te lossen. In regio's met slechte dekking, zoals in sommige plaatsen op de Veluwe en in grensgebieden, is het aan de gemeenten om met providers te overleggen over verbetering.

Volgens Kamp (Economische Zaken) is de dekkingsgraad in Nederland de beste in de wereld en werken de providers eraan om de dekking nog beter te maken. De gebieden waar het alarmnummer moeilijker te bereiken is, vindt hij gevallen "in de marge".

Zangeres Marga Bult vraagt sinds vorig jaar aandacht voor de dekkingsproblemen in Twente en in de Tweede Kamer werd er vanmiddag over gesproken. De minister benadrukte dat 98.7 procent van de mensen in Nederland bij 99 van de 100 telefoontjes meteen verbinding krijgt. Bij de anderen duurt het langer dan 10 seconden voor er verbinding gemaakt wordt.

Oorzaken

Kamp legde uit dat dit verschillende oorzaken kan hebben. Zo moeten toestellen die op 4G zijn aangesloten, even omschakelen naar 3G, omdat spraakberichten nog niet mogelijk zijn via 4G. Dit verandert volgens Kamp in 2016, als providers 4G ook voor spraak gaan gebruiken.

Verder zei Kamp dat betere mobiele telefoons ook moeten bijdragen aan een betere verbinding. Volgens de minister worden volgend jaar de Europese normen hiervoor aangepast. "Europa is de grootste consumentenmarkt voor mobiele telefoons, zelfs groter dan de Verenigde Staten, dus als de normen hier worden aangepast, leidt dat tot een nieuwe standaard."

Koppig

SP-Kamerlid Kooiman vindt 99 procent dekking niet genoeg. "Er zitten hier veel mensen op de publieke tribune, zij horen vast bij het andere deel. Dat is ook de reden dat wij hier eindeloos ambitieus en koppig over zijn. Ik zou iets meer ambitie van de minister willen, zodat hij zelf wat meer initiatief neemt om met burgemeesters te kijken hoe we die dekking kunnen verbeteren."

PvdA'er Oosenbrug merkte op dat providers in dunbevolkte gebieden niet zo happig zijn om dekking te verbeteren. Ze wees op klanten in Zeeland. "Ik krijg berichten uit verschillende delen van Zeeland en ik zou willen kijken hoe we die kleine gebieden kunnen ondersteunen, zodat iedereen goede dekking krijgt."

Kamp beloofde dat hij eind dit jaar of volgend jaar een brief naar de Tweede Kamer stuurt met de stand van zaken.

Moderner netwerk

De minister benadrukte dat de drie mobiele providers op dit moment hun netwerk aan het moderniseren zijn. En dat in gebieden met weinig zendmasten, de providers nog kunnen gebruikmaken van 300 zendmasten die de overheid gebruikt voor het politiecommunicatiesysteem C2000. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie is daarmee akkoord, mits het C2000-systeem blijft functioneren. "Daar neem ik geen enkel risico mee", zei Van der Steur in het debat.

Van der Steur vindt dat inwoners erop moeten kunnen vertrouwen dat bellen met 112 lukt. Maar hij zei ook dat het realistisch is om te beseffen dat "honderd procent dekking niet bestaat".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl