NOS NieuwsAangepast

50.000 kunnen 112 niet bellen

50.000 klanten van Nederlandse providers kunnen binnenshuis met hun mobiele telefoon in geval van nood geen contact krijgen met alarmnummer 112. Dat zegt KPN-directeur Jacob Groote in een interview met verschillende regionale kranten.

De directeur Mobiele Netwerken noemt het getal in de aanloop naar een hoorzitting volgende week in de Tweede Kamer over het bereik van mobiele telefoons in de grensregio's.

Telecomproviders zijn niet verplicht om voor een volledige dekking in heel Nederland te zorgen. In de wet staat dat het netwerk van alle aanbieders bij elkaar 95 procent dekkend moet zijn. De dekking uitbreiden zou honderden miljoenen euro's kosten, zeggen deskundigen tegen de kranten, maar daarvoor zou de overheid dan moeten betalen. Groote noemt dat "een interessante optie".

Discussie

Over de dekking van mobiele telefoons in de dunbevolkte grensregio's wordt al langer gediscussieerd. Onder anderen de burgemeester van Winterswijk waarschuwde eerder dat een inwoonster van zijn gemeente geen contact kon krijgen met 112 voor een man die onwel was geraakt. Ook andere gemeenten trokken daarover aan de bel bij het ministerie van Economische Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl