Volgens de oppositiepartijen is er nog veel onduidelijk over de betekenis van het asielakkoord
NOS Nieuws

Oppositie heeft veel vragen over asielakkoord

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben nog veel vragen over het vorige week door de coalitie bereikte akkoord over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Met dit akkoord wendden VVD en PvdA een kabinetscrisis af, maar volgens de oppositie is er nog veel onduidelijk.

Zo wordt de opvang beperkt tot zes locaties waar uitgeprocedeerden een "beperkt aantal weken" mogen blijven, maar is het volgens de partijen onduidelijk hoe lang dat is. Gemeenten moeten dat uiteindelijk bepalen, de oppositiepartijen willen weten hoeveel weken "een beperkt aantal" is.

D66, SGP, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en SP hebben gezamenlijk 42 vragen opgesteld (.pdf) waar ze antwoord op willen krijgen.

Onduidelijkheden

Volgens de partijen lijkt het akkoord op gespannen voet te staan met eerder aangenomen besluiten in de Tweede Kamer. Zo willen ze bijvoorbeeld weten hoe het akkoord zich verhoudt tot een door de Kamer aangenomen motie waarin de regering wordt opgeroepen de succesvolle aanpak van de Pauluskerk in Rotterdam over te nemen. "Deze aanpak beperkt zich juist niet tot enkele weken", aldus de oppositie.

Burgemeesters van veel steden uitten ook al stevige kritiek en noemen de plannen "onhandig" en "onduidelijk ". De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb noemde de plannen vandaag in een hoorzitting "onrealistisch": "Twee tot drie weken betekent voor mij drie tot zes maanden. Dat is nodig om de papieren rond te krijgen en de mensen zover te krijgen dat zij gaan".

Ook over de voorfase, waarin wordt gekeken of mensen mee willen werken aan hun terugkeer, zijn vragen. "Wanneer voldoet een vreemdeling aan de criteria dat hij "oprecht en aantoonbaar wil terugkeren? Welke instantie maakt deze inschatting en hoe wordt hier op toegezien", vragen de oppositiepartijen.

Ook willen de partijen weten waarom het geven van opvang afhankelijk wordt gemaakt aan de terugkeerbereidheid van mensen. De oppositie vraagt zich af of dat niet in strijd is met eerdere uitspraken van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) van de Raad van Europa.

Morgen debatteert de kamer over het asielakkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl