Wethouder Klein van Den Haag (L), burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en PVV-Kamerlid Fritsma (R) tijdens de hoorzitting
NOS Nieuws

Burgemeesters: asielafspraken kabinet onverstandig

De burgemeesters die vandaag in de Tweede Kamer mochten reageren op de asielplannen van het kabinet, lieten duidelijk merken de afspraken onverstandig en onduidelijk te vinden. Ook hebben zij geen goed woord over voor de boetes die het kabinet wil uitdelen aan gemeenten die zich er niet aan houden.

"Het kabinet miskent dat andere steden dan de vijf grote steden zich betrokken en serieus voor opvang inzetten. Het lijkt nu net of die gemeenten en het Rijk tegenover elkaar staan, maar de verantwoordelijkheid is dezelfde", zegt burgemeester Kaiser van Arnhem. Zijn stad mag in de plannen van het kabinet geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer opvangen.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vindt de plannen niet realistisch. Rotterdam is naast Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven een stad waar de opvang wel blijft, maar die opvang mag van het kabinet maximaal een paar weken duren.

"Twee tot drie weken betekent voor mij drie tot zes maanden. Dat is nodig om de papieren rond te krijgen en de mensen zover te krijgen dat zij gaan. Dat heb ik ook tegen de verantwoordelijke bewindslieden gezegd", zegt Aboutaleb. Hij benadrukt dat er niet met de gemeenten is onderhandeld, maar dat zij zijn "geïnformeerd".

Aboutaleb: korte bed-bad-brood opvang is illusie
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam voor aanvang van de rondetafelgesprekken met de Tweede Kamer

De vijf grote steden moeten zich meer gaan richten op uitzetting, zoals nu al gebeurt in het uitzetcentrum in Ter Apel. Burgemeester Kompier van Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, is daar op zich blij mee: "Ik denk dat het verstandig is om op meerdere plekken in Nederland maatwerk te verrichten bij de uitzetting van afgewezen asielzoekers."

Hoe dat uitzetbeleid er in de grote steden moet gaan uitzien heeft het kabinet nog niet duidelijk gemaakt. "We weten niet wat er gaat gebeuren. Op dit moment zijn het Leger des Heils en andere hulporganisaties bij de opvang betrokken, maar ik denk dat het te veel gevraagd is dat zij zich ook met het uitzetbeleid gaan bemoeien", zegt wethouder Klein van Den Haag.

Boete

Klein zegt verder dat de wettelijke onderbouwing ontbreekt om gemeenten die zich niet aan het kabinetsbeleid houden een boete te geven. "Het korten van gemeenten gaat voorbij aan de zorgplicht die zij hebben."

"Opvang van zwervers moet niet bestraft maar financieel ondersteund worden", zegt burgemeester Wienen van Katwijk, aanwezig namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Wij hebben in Katwijk 1200 asielzoekers. Daarvan mogen er ook mensen blijven, en die moeten ingeburgerd worden. Gemeenten krijgen daar al te weinig geld voor en nu worden ze ook nog gekort door het Rijk als ze noodopvang blijven aanbieden."

Schuld

Volgens burgemeester Aboutaleb zal het asiel- en uitzetsysteem nooit "sluitend" worden. "Ik geef daar niemand de schuld van, maar het is wel een feit. Die mensen blijven bij mij hangen. En in Rotterdam geldt: daar slaapt niemand buiten. Al moet ik ze zelf van de straat plukken. Dat is de bodemlijn van de beschaving."

De Kamerleden gebruiken de informatie van de burgemeesters om het debat met het kabinet voor te bereiden. Dat is morgen vanaf 10.15 uur, live te volgen op NPO Politiek.

Gemeente Den Haag: bed-bad-brood probleem niet groter maken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl