Aanbrengen van een ander slot ANP

Bijna de helft van alle slachtoffers van een woninginbraak heeft een wapen naast het bed liggen. Dat staat in een onderzoek onder 1100 inbraakslachtoffers in opdracht van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken, die is opgericht door een beveiligingsbedrijf.

Volgens de stichting heeft 46 procent van de inbraakslachtoffers een wapen in huis. Meestal gaat het om een honkbalknuppel of een ander voorwerp waarmee een flinke klap kan worden uitgedeeld. Ongeveer 20 procent grijpt naar een zwaarder middel, zoals pepperspray, een mes of een vuurwapen. 

De stichting heeft begrip voor het feit dat slachtoffers het heft in eigen hand nemen. "75 procent van de slachtoffers slaapt na een inbraak slecht en heeft daar langdurig last van", zei voorzitter Coen Staal in het NOS Radio 1 Journaal.

Sleutelspecialist

Toch raadt hij eigenrichting af. "Je kunt beter een sleutelspecialist laten komen. Kijk door de ogen van een inbreker naar je eigen huis. Een goed slot of anti-inbraakstrip kan een inbreker doen besluiten naar een ander huis te gaan, in plaats van jouw huis te pakken."

Het onderzoek wordt morgen aangeboden aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. 

STER reclame