ANP
NOS Nieuws

Boete voor gsm-jammer tijdens schoolexamens

Het Agentschap Telecom controleert dit jaar tijdens de examenperiode of scholen gebruikmaken van gsm-jammers. Deze illegale apparaten storen het mobiele telefoonverkeer.

Wordt er een gsm-jammer ontdekt, dan krijgt de school een boete van minimaal 1800 euro. Ook moet de school mogelijk voor de rechter komen. De scholen zetten de apparaten in om te voorkomen dat er wordt gespiekt tijdens de examens.

Noodsituatie

De apparaten storen al het mobiele verkeer, zegt woordvoerder Mariël van Dam. "Dus ook als er een noodsituatie is. Of denk aan mensen die medische apparatuur bij zich dragen die voortdurend gegevens naar het ziekenhuis stuurt."

Het Agentschap Telecom heeft alle scholen voorgelicht over het verbod. Ook worden in een flyer andere manieren genoemd om spieken tegen te gaan. De school kan alle telefoons tijdelijk innemen en dat met behulp van een gsm-detector controleren. Die detectors zijn wel toegestaan, zegt de woordvoerder. Ook kan het draadloos internet worden uitgeschakeld.

Voorlichting

Er is nog niet eerder specifiek tijdens de examenperiode gecontroleerd of scholen een gsm-jammer gebruiken. Van Dam: "Naar aanleiding van berichten dat scholen een stoorzender overwegen, hebben we besloten hier extra op te controleren. We zijn niet op boetes uit, daarom is ook de voorlichtingsflyer naar alle scholen gestuurd."

Uit eerder onderzoek van de NOS bleek dat scholen de mobiele telefoon tegen wil en dank hebben omarmd. 85 procent van de scholen gebruikt de smartphone zelfs bij het onderwijs. De examens beginnen 11 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl