Niels Kerstholt ANP

Voorlopig blijven oud-schaatsers Mark Tuitert en Niels Kerstholt in de wachtkamer zitten met hun zaak tegen de internationale schaatsunie ISU. De twee oud-schaatsers hebben van de Europese Commissie te horen gekregen dat er voorlopig nog geen uitspraak komt over hun klacht over machtsmisbruik van de bond.

De twee zijn betrokken bij de opzet van het schaatsevenement Icederby. Daarbij strijden langebaanschaatsers en shorttrackers voor geldprijzen tegen elkaar in Dubai. Dat de Europese Commissie nog geen uitspraak doet, betekent dat het eerder uitgesproken wedstrijdverbod van de ISU van kracht blijft, waardoor het  evenement dit jaar niet gehouden kan worden.

Gokken

Icederby is een concept uit Zuid-Korea, dat het publiek moet stimuleren op de schaatswedstrijden te gaan gokken. De ISU verbood de wedstrijd. De overkoepelende instantie zegt het alleenrecht te hebben op het organiseren van wedstrijden. Schaatsers die wel zouden willen meedoen, lopen het risico van een levenslange schorsing.

"Teleurstellend", zegt Niels Kerstholt over het bericht uit Brussel. De Deense eurocommissaris voor mededinging, Margrethe Vestager, heeft van een snelle uitspraak afgezien. Kerstholt en Tuitert zijn afgelopen maand wel door de Europese Commissie gehoord, evenals vertegenwoordigers van de ISU.

Geen prioriteit

"Dat er geen snelle uitspraak komt, is natuurlijk een slechte zaak. De zaak heeft geen prioriteit gekregen. Ze zijn daar geen sportzaken gewend. Het houdt echter niet in dat de plannen nu worden stopgezet", is Kerstholt duidelijk. In de ogen van Tuitert en Kerstholt hebben sportbonden momenteel vrij spel, omdat ze hun eigen wetten kunnen maken.  

STER reclame