Kerstholt is blij dat er ontwikkeling in de zaak zit
NOS Schaatsen

Brussel bekijkt klacht Kerstholt en Tuitert

"Een stap in de goede richting", noemt Niels Kerstholt het. De klacht die hij en Mark Tuitert indienden bij de Europese Commissie wordt bekeken. "Het is een eerste lichtpuntje dat aantoont dat we serieus worden genomen."

Kerstholt en Tuitert stapten in juni vorig jaar naar Brussel om het wedstrijdmonopolie van de internationale schaatsunie ISU aan te vechten. Aanleiding was de affaire rondom de Icederby, waarbij langebaanschaatsers en shorttrackers het in Dubai tegen elkaar opnemen op een baan van 220 meter.

Bij het initiatief is veel geld te verdienen voor de schaatsers, maar de ISU liet weten dat deelnemers levenslang uitgesloten zouden worden van internationale schaatswedstrijden.

"Ze zoeken nu uit in hoeverre de regels van de ISU in overtreding zijn met het Europees recht", aldus Kerstholt die zich al lang sterk maakt tegen het monopolie van de schaatsunie.

"Het steekt ons dat nieuwe initiatieven de kop in worden gedrukt door met een levenslange schorsing te dreigen." Twee maanden geleden lieten Tuitert en Kerstholt dat nog eens weten in een open brief in de Volkskrant.

De brief, waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om onderzoek te doen naar het handelen van de ISU, was ook ondertekend door topschaatsers als Sven Kramer, Ireen Wüst, Stefan Groothuis en Jorien ter Mors.

Druk van sporters en media

"Dit nieuws bevestigt dat de druk vanuit de sporters, media en politiek iets gedaan heeft", zegt Kerstholt. "Nu moet gaan blijken hoeveel het gaat opleveren en of Europa er ook echt iets mee gaat doen."

"Ze kunnen wel zeggen dat ze het gaan onderzoeken, maar ja, wat zijn de stappen die ze bereid zijn te nemen? Daar moeten we nog even op wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl