Een monnik brengt spullen uit een ingestorte tempel in veiligheid
NOS Nieuws

Nederlands reddingsteam aangekomen in Kathmandu

Het Nederlandse reddingsteam dat naar Nepal is gestuurd, is aangekomen in Kathmandu. Het team bestaat uit 62 mannen en vrouwen en 8 honden en is gespecialiseerd in het zoeken en redden van mensen die onder ingestorte gebouwen liggen. Het Nederlandse team bestaat uit medische hulpverleners en specialisten van brandweer, politie, defensie en bouwkundigen.

Het defensie-toestel dat het team naar Nepal bracht is weer opgestegen en vertrokken richting de Indiase stad Delhi, met een onbekend aantal evacués aan boord.

Opgave

Het USAR-reddingsteam gaat onmiddellijk aan de slag, vermoedelijk in Kathmandu zelf. De opgave is enorm: de aardbeving was verwoestend en er zijn meer dan 3600 doden geteld. Vermoedelijk loopt dit aantal nog op.

Teamleider Peter Bos zei gisteren in het Radio 1 Journaal dat de ervaring leert dat mensen onder puin zeven tot tien dagen kunnen overleven, zolang ze maar iets te drinken hebben.

Verzoek

Nepal had na de zware aardbeving van zaterdag om hulp gevraagd. Behalve Nederland sturen ook veel andere landen gespecialiseerde reddingsteams.

Gisteravond meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat met zo'n 100 van de 350 Nederlanders in Nepal nog geen contact is geweest. Veel communicatiemiddelen zijn uitgevallen. Het ministerie heeft nog geen berichten over Nederlandse slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl