Een man wordt onder de puinhopen van een gebouw vandaan gehaald
NOS Nieuws

'Aardbeving was nachtmerrie die werkelijkheid werd'

Experts vreesden al langer voor een dodelijke aardbeving zoals die van gisteren in Nepal. Vorige week nog hielden zo'n vijftig wetenschappers een conferentie in de Nepalese hoofdstad Kathmandu over de mogelijke gevolgen van een zware aardbeving voor het arme land.

"Het was een nachtmerrie die werkelijkheid werd", zegt seismoloog James Jackson van de universiteit van Cambridge tegen persbureau AP. "Wat er gebeurde was precies wat we verwacht hadden."

Ze hadden alleen niet voorzien dat de aardbeving met een kracht van bijna 8 op de schaal van Richter, de zwaarste in 80 jaar, al zo snel zou komen. Het gevolg: honderden doden en duizenden gewonden. Die vielen niet alleen in Nepal, maar ook in de buurlanden India, Tibet en Bangladesh.

De aardbeving mag dan een natuurlijk verschijnsel zijn, de gevolgen zijn veelal in handen van mensen.

James Jackson, seismoloog

De wetenschappers kwamen niet alleen bijeen om te praten over de gevolgen van een eventuele aardbeving, maar ook over hoe ze de onderontwikkelde en dichtbevolkte regio daarop zouden kunnen voorbereiden. De angst voor een aardbeving ging niet over het natuurlijke verschijnsel zelf, maar vooral de lokale omstandigheden.

Slechte constructies

"De aardbeving mag dan een natuurlijk verschijnsel zijn, de gevolgen zijn veelal in handen van mensen", zegt Jackson. "Het zijn gebouwen die mensen doden, niet de beving zelf."

Eenzelfde aardbeving zou in bijvoorbeeld de Verenigde Staten tientallen doden op een miljoen mensen tot gevolg hebben, in Nepal duizenden en in Pakistan zelfs tienduizenden, zegt hij.

Er leven volgens hem te veel mensen in slecht geconstrueerde gebouwen en er zijn vrijwel geen bouwregels in dit soort landen.

In Kathmandu maken mensen zich druk om zaken als luchtvervuiling, schoon water en geld. Niet om aardbevingen.

James Jackson, seismoloog

Armoede en vervuiling maken het probleem nog erger, zegt hij. Dat komt doordat mensen zich minder zorgen maken over een eventuele aardbeving maar meer over dringende, dagelijkse problemen.

"In Kathmandu maken mensen zich druk om zaken als luchtvervuiling, schoon water en geld", zegt Jackson. "Maar dat lost het probleem met de aardbevingen niet op."

Sinds de aardbeving van gisteren zijn er in ruim 24 uur tijd bijna 30 naschokken geweest met een kracht hoger dan 4,5 op de schaal van Richter in de regio. Bij de Amerikaanse geologische dienst is dat een grens voor zwaardere aardbevingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl