Een militair staat bij een monument ter nagedachtenis aan Gallipoli
NOS Nieuws

Nieuw-Zeeland en Australië herdenken Slag om Gallipoli

In Australië en Nieuw-Zeeland wordt vandaag herdacht dat het honderd jaar geleden is dat de Slag om Gallipoli begon. Tienduizenden mensen komen bijeen om de ruim 11.000 slachtoffers uit Australië en Nieuw-Zeeland te gedenken.

De dag wordt ANZAC Day genoemd. Onder die naam treden Australische en Nieuw-Zeelandse troepen samen op in oorlogstijd. Zeker in Australië is ANZAC Day een belangrijke nationale feestdag.

Wellington herdenkt Gallipoli

Tijdens de Slag om Gallipoli werd in de Eerste Wereldoorlog gevochten om het Turkse schiereiland Gallipoli, om de doorvaart naar Istanbul in handen te krijgen en het Ottomaanse Rijk te verslaan. Pas na meerdere pogingen lukte het op 25 april 1915 om de troepen aan land te krijgen. De slag werd na maanden vechten verloren door de geallieerden, met grote verliezen aan beide zijden.

De Australisch en Nieuws-Zeelandse troepen vochten mee als vertegenwoordigers van het Britse Rijk. Het was de eerste keer dat de troepenmacht in werd gezet, beide landen hadden enkele jaren eerder meer zelfstandigheid gekregen. De slag heeft sterk bijgedragen aan de vorming van het nationale gevoel van de twee landen.

 • AFP
  Veteranen ontvangen een saluut in Canberra
 • EPA
  Parade in Sydney
 • AFP
  Veteranen met de Australische vlag in Sydney
 • AFP
  Veel mensen in Sydney bewijzen eer aan veteranen

Aanslag

Gisteren al herdachten de Turken de verliezen aan hun zijde. In de strijd kwamen zo'n 130.000 militairen om het leven. Het Britse koningshuis werd in Turkije vertegenwoordigd door prins Charles en prins Harry.

Ook de Australische premier Tony Abbott was bij de ceremonies aanwezig. "De manschappen waren in hun tijd zo goed als ze konden zijn", zei hij. "Laten wij zo goed zijn als we kunnen in onze tijd." Charles en Abbott legden vanochtend bij zonsopgang een krans op Gallipoli.

Vorige week zondag werden twee mannen opgepakt omdat ze een aanslag zouden hebben willen plegen op ANZAC Day.

Kranslegging in Gallipoli bij zonsopkomst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl