De Duitse president Joachim Gauck spreekt bij de herdenking van de Armeense genocide
NOS Nieuws

Duitse president spreekt van Armeense genocide

De Duitse president Gauck heeft, zoals verwacht, de massamoord op Armeniërs van honderd jaar geleden genocide genoemd. Dat deed hij in zijn toespraak na de oecumenische herdenkingsbijeenkomst in een kathedraal in Berlijn.

Gauck gebruikte scherpere woorden dan die de Duitse regering officieel gebruikt voor de massamoord door de Ottomanen. Duitsland was tot nu toe behoedzaam, vanwege de handelsrelatie met Turkije en de grote Turkse gemeenschap in het land.

Gauck zei dat de Duitsers de confrontatie moeten aangaan met het verleden en zich moeten afvragen of ze medeverantwoordelijk of medeplichtig zijn aan de genocide op de Armeniërs. Duitsland was indertijd bondgenoot van het Ottomaanse Rijk.

Gauck spreekt van Armeense genocide

De Armeense genocide vond plaats in 1915 en 1916. De Ottomaans-Turkse autoriteiten vervolgden en vermoordden honderdduizenden Armeniërs.

Turkije erkent dat veel Armeniërs zijn gedood, maar ontkent dat er sprake is geweest van een georganiseerde volkerenmoord.

In Berlijn werd gisteravond en -nacht ook stilgestaan bij de massamoord op de Armeniërs, in de vorm van een nachtwake met kaarsen.

Herdenking van de Armeense volkerenmoord bij de Brandenburger Tor in Berlijn, de 'Lantaren Processie van de Vergeteren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl