Het monument in Yerevan voor de slachtoffers van de Armeense genocide
NOS Nieuws

Duitsland gooit roer om, spreekt van Armeense genocide

Bij de herdenking van de Turkse moord op de Armeniërs, aanstaande vrijdag, zal Duitsland voor het eerst de term genocide gebruiken.

Tot dusver kozen Duitse regeringen voor een behoedzame koers richting Turkije gezien de zeer grote Turkse gemeenschap in Duitsland en de warme handelsrelatie tussen de twee landen.

Vrijwel zeker zal de Duitse president Gauck donderdag bij een herdenkingsdienst in de Berlijnse Dom ook het woord 'genocide' in de mond nemen.

Op 24 april staan veel landen stil bij het begin van de deportatie van en de moord op honderdduizenden Armeniërs door de toenmalige Ottomaanse heersers, nu honderd jaar geleden.

Illustratief

In de verklaring van de Duitse regeringspartijen staat dat het lot van de Armeniërs "illustratief is voor de geschiedenis van massavernietiging, etnische zuivering, verdrijving en volkerenmoord waar de 20ste eeuw zo verschrikkelijk door is getekend."

Direct daarna volgt de erkenning dat Duitsland verantwoordelijk is voor de Holocaust tussen 1939 en 1945.

Turkije ontkent dat Turken zich schuldig hebben gemaakt aan genocide en spreekt liever van de 'Armeense kwestie'. In een reactie op de Duitse koerswijziging zei de Turkse vice-premier Arinc: "Wij geloven niet dat er zo'n donkere smet op onze geschiedenis rust."

Handreiking

Overigens heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu vandaag een verzoenend gebaar naar Armenië gemaakt. "We delen de pijn van de kinderen en kleinkinderen van de Ottomaanse Armeniërs die tijdens de deportatie van 1915 zijn omgekomen", zei Davutoglu.

Komende vrijdag worden de slachtoffers ook in Istanbul herdacht.

Nederland

In Den Haag was zaterdag al een herdenking van de massamoord op de Armeniërs.

De Tweede Kamer erkende in 2004 dat Turkije zich destijds schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord. Recent sprak ook paus Franciscus van de Armeense genocide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl