Onrust op Terschelling over gasboringsplannen
NOS Nieuws

Kamer wil voorlopig geen gaswinning bij Terschelling

De Tweede Kamer wil dat de plannen voor het boren van gas bij Terschelling voorlopig worden stopgezet. De politici vragen minister Kamp om de vergunningsaanvraag van Tulip Oil te bevriezen. Het bedrijf wilde al komende winter beginnen met het boren van een gasput.

De Kamer stelt dat het Waddengebied een uniek natuurgebied is met de status van Werelderfgoed en benadrukt dat de gemeenteraad van Terschelling zich unaniem tegen de gaswinning heeft gekeerd. De politici verzoeken de regering om alle vergunningsaanvragen voor boringen op de Waddenzee op te schorten.

De Kamerleden willen dat de plannen van Tulip Oil uitgesteld worden tot het einde van het jaar, als aanpassing van het zogenoemde gasgebouw in Den Haag wordt behandeld.

'Onvoldoende beschermd'

De Partij voor de Dieren had een motie tegen de gasboringen ingediend, die dus kan rekenen op een Kamermeerderheid. "Totdat dit beter geregeld is, kunnen er geen nieuwe vergunningsaanvragen worden behandeld", zegt Kamerlid Ouwehand.

"De gemeenteraad is tegen, evenals de provincie Friesland. Het Waddengebied is unieke, beschermde natuur, maar wordt op dit moment onvoldoende beschermd tegen schadelijke activiteiten als zoutwinning en gasboringen", zegt ze.

Minister Kamp heeft nog geen besluit genomen over de vergunning voor boringen voor de kust van Terschelling. Hij wilde in de zomer een knoop doorhakken over de aanvraag van Tulip Oil.

We gaan door

Een woordvoerder van Tulip Oil vindt het verzoek van de Kamer "geen goede gedachte". Ook als de vergunning is verleend, zijn er nog momenten waarbij er na de voor- en nadelen van gasboringen wordt gekeken, zegt een woordvoerder.

"Wij hebben nog genoeg vertrouwen in een voordelig besluit van de minister", laat hij weten. "De vergunningsaanvraag is nog niet opgeschort, er moet nu alleen nog een keer naar gekeken worden."

Het bedrijf zegt dat het voorlopig doorgaat met de plannen voor gasboring bij Terschelling. "Wat ons betreft loopt het proces nog steeds. Wij willen doorgaan, maar niet tegen alle winden in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl