De haven van West-terschelling met de vuurtoren de Brandaris
NOS Nieuws

Oppositie kritisch over plannen Terschelling

De oppositie in de Tweede Kamer is kritisch over plannen om op en bij Terschelling naar gas te gaan boren. Een aantal partijen vindt dat de Friezen zich terecht zorgen maken over schade aan de Waddenzee.

GroenLinks-leider Van Ojik, die vandaag in Friesland op werkbezoek was, zegt dat er bij het kabinet een reflex bestaat om voortdurend te zoeken naar nieuwe plekken om gas uit de grond te halen. "Zelfs in kwetsbare natuurgebieden."

"Dat gas kun je echt veel beter laten zitten", aldus Van Ojik. "Als het kabinet net zo veel moeite zou doen om woningen beter te isoleren en om meer energie schoon op te wekken, dan hebben we dat gas helemaal niet nodig.”

Werelderfgoed

SP-Kamerlid Smaling vindt het na alle discussie en commotie over de gaswinning in Groningen "geen aansprekende route" is. Hij noemt het killing voor het milieu en het toerisme op en rond het eiland.

"Niet doen!", zegt Kamerlid Dik-Faber van de ChristenUnie. Zij vindt dat de verminderde gaswinning in Groningen niet moet worden gecompenseerd door elders te gaan boren. Ze voegt daaraan toe dat de Waddenzee tot het Unesco Werelderfgoed behoort.

Kamerlid Van Veldhoven van D66 zegt dat er nog veel moet worden uitgezocht. "Onder andere of de natuur er geen schade van ondervindt. In een kwetsbaar gebied als de Waddenzee moeten we daar extra goed voor uitkijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl