Onderzoekers op de rampplek van de MH17 in Oost-Oekraïne
NOS Nieuws

Kamerleden betreuren lezing MH17-expert

Verschillende Kamerleden hebben afkeurend gereageerd op de lezing die MH17-expert George Maat heeft gegeven in Maastricht. De forensisch anatoom toonde daar bij een vrij toegankelijke lezing onder meer foto's van stoffelijke resten. Ook vertelde hij dingen die uiteindelijk niet bleken te kloppen.

VVD'er Han ten Broeke zegt dat Maat met zijn uitspraken zijn boekje ver te buiten is gegaan. "Het heeft bij de nabestaanden veel onnodig leed veroorzaakt, heb ik vastgesteld. We willen van de regering horen of Maat bij het onderzoek betrokken kan blijven."

Ook de PvdA gaat Kamervragen stellen over de kwestie. Michiel Servaes: "Ik vind het respectloos en misselijkmakend. Ik ga vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren en wie waarvoor precies toestemming gaf." Servaes noemt het zeer ongepast dat Maat toestemming had om een lezing te geven voor collega's.

'Schokkend'

D66'er Sjoerd Sjoerdsma noemt het optreden van de forensisch anatoom schokkend en buitengewoon ongepast tegenover de nabestaanden.

Pieter Omtzigt van het CDA vindt juist de reactie van minister Van der Steur opmerkelijk hard. "Zeker in vergelijking met de mondkapjes-uitspraak van oud-minister Timmermans." Timmermans kwam vorig jaar in problemen nadat hij op tv had gezegd dat een van de slachtoffers een zuurstofmasker om had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl