ANP
NOS Nieuws

Lid MH17-identificatieteam geeft gevoelige informatie vrij

Tijdens een lezing in Maastricht heeft een lid van het MH17-identificatieteam gevoelige informatie naar buiten gebracht en foto's van verminkte lichamen laten zien. Dat bericht RTL Nieuws, dat met twee journalisten aanwezig was bij de lezing van studievereniging Santé.

Op de Facebookpagina van de vereniging stond vermeld dat iedereen welkom was: "Aarzel dus niet om vrienden uit te nodigen die dit ook interessant vinden."

Het lid van het identificatieteam dat de informatie vrijgaf, is forensisch anatoom George Maat. De Leidse professor vertelde over het identificatieproces en liet daarbij foto's zien die gemaakt zijn binnen de Van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar het proces plaatsvindt. Daarbij zaten volgens RTL ook foto's van menselijke resten.

Verder sprak Maat over zaken die onder het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp vallen. Hij zei bijvoorbeeld dat het vliegtuig door een raket was geraakt, wat nog niet officieel is vastgesteld.

Spijt

De leiding van het identificatieteam laat aan RTL weten dat Maat uitsluitend toestemming had om voor vakgenoten te spreken en dat hij niets mocht zeggen over zaken die buiten zijn vakgebied liggen of deel uitmaken van het onderzoek.

Maat heeft in een reactie aan RTL laten weten dat hij in de veronderstelling was dat de lezing alleen toegankelijk was voor studenten medische en forensische wetenschappen. Ook erkent hij dat hij uitspraken heeft gedaan over zaken die niet binnen zijn vakgebied liggen. "Dat had ik niet moeten doen. Inmiddels is gebleken dat een aantal van deze uitspraken feitelijk onjuist zijn."

Hij laat verder weten: "Het spijt mij zeer dat ik hiermee mogelijk de nabestaanden heb gekwetst of onnodig heb gegriefd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl