Het overleg tussen de top van de VVD en de PvdA over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers zonder papieren kan nog enkele dagen in beslag nemen. Dat bleek gisteravond na afloop van een nieuw gesprek op het ministerie van Sociale Zaken. 

Volgens een betrokkene staat er iets op papier dat wordt besproken. "Ze willen eerst alle details uitwerken voor ze met iets naar buiten komen." De gesprekken gaan vanochtend om 11.00 uur verder.

PvdA-leider Samsom benadrukte na afloop dat hij de coalitie met de VVD wil voortzetten. Zondagmiddag is premier Rutte bij Samsom thuis geweest. Volgens Samsom was dit gesprek nodig. "Soms praat je even samen. We hebben deze coalitie gebouwd en we willen het samen voortzetten." 

Hoofdrolspelers

De top van de coalitie zat van 22.00 uur tot iets na middernacht voor overleg op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Na afloop wilden de hoofdrolspelers inhoudelijk weinig kwijt over de voortgang van de gesprekken. 

Moeilijk probleem

Premier Rutte herhaalde dat hij als gespreksleider in het belang van de voortgang van de gesprekken geen enkele mededeling doet. "Er is vooruitgang, maar er is veel werk te doen". Rutte sprak over een "moeilijk probleem".

Volgens Asscher is er nog steeds vooruitgang. "Het is een lastig dilemma en we zoeken naar een compromis", aldus de vice-premier. "We zijn een heel eind". 

Volgens ingewijden wordt er gepraat over een plan om wel te zorgen voor een minimale vorm van opvang voor uitgeprocedeerden, zoals de PvdA wil. Aan de andere kant wordt het uitzetbeleid veel efficiënter. Daarmee wordt de VVD tegemoetgekomen.

STER reclame