PvdA-leider Samsom verlaat het overleg
NOS Nieuws

Coalitie praat over minimale opvang én efficiëntere uitzetting

Als de coalitiepartijen vanavond verder praten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, ligt er een nieuwe variant op tafel om uit de impasse te komen.

VVD en PvdA willen praten over een plan dat steunt op twee pijlers, zeggen ingewijden. Aan de ene kant blijft er een minimale vorm van opvang bestaan voor uitgeprocedeerden, aan de andere kant wordt het uitzettingsbeleid efficiënter gemaakt.

Staatssecretaris Dijkhoff (VVD, asielzaken) moet het plan verder uitwerken.

Zwerven

De PvdA wil graag dat er opvang blijft, zodat voorkomen wordt dat mensen op straat gaan zwerven. De VVD wil vooral dat afgewezen asielzoekers het land verlaten.

Nu blijkt het vaak nog lastig om illegalen uit te zetten naar hun land van herkomst.

Vergelijking

Fractievoorzitter Zijlstra van de VVD zei eerder vandaag dat veel uitgeprocedeerde asielzoekers uitspraken van de rechter naast zich neerleggen. Hij maakte de vergelijking met crimineel Willem Holleeder. "Als Holleeder zo slecht naar de rechter zou luisteren, zou hij nooit één dag in de cel hebben gezeten."

Zijn evenknie bij de PvdA, Samsom, zei in een reactie daarop dat hij ervan uitgaat dat die opmerking niet "gemeend gemeen" bedoeld was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl