Een Italiaanse hulpverlener praat met een van de overlevers van het vluchtelingendrama AFP

Terwijl op de Middellandse Zee verder wordt gezocht naar overlevenden en slachtoffers van de scheepsramp, spraken EU-ministers in Luxemburg een nieuw pakket maatregelen af om de vluchtelingencrisis te beteugelen. Een overzicht van de dag na de scheepsramp.

Zoekactie

De Italiaanse kustwacht heeft nog geen spoor gevonden van het schip dat zondag verging op de Middellandse Zee. Het officiële dodental bleef de hele dag op 24 staan, terwijl er honderden mensen aan boord zouden zijn geweest.

Overlevenden hebben verteld dat er veel mensen benedendeks opgesloten zaten. Zij konden mogelijk niet wegkomen toen het schip begon te zinken. De zee is zo'n 100-150 meter diep op de plaats waar nu gezocht wordt, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Dat maakt de berging ontzettend moeilijk."

Berging rampschip ontzettend moeilijk

Europa neemt maatregelen

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken spraken in Luxemburg af om meer te doen tegen de vluchtelingencrisis. Ze namen een tien-puntenplan aan, met daarin onder meer een verdubbeling van het budget voor de Europese grensbewaking en een hardere aanpak van mensensmokkelaars.

EU-president Donald Tusk heeft de Europese regeringsleiders opgeroepen om donderdag naar Brussel te komen voor een ingelaste eurotop over het nieuwe plan van aanpak.

"Het is een heel moeilijk dossier", zegt correspondent Arjan Noorlander in Luxemburg. "Dit soort maatregelen zullen maar een klein beetje helpen. Het belangrijkste van vandaag is dat de EU-landen tegen de zuidelijke lidstaten hebben gezegd dat ze zullen helpen."

EU-landen hebben vandaag gezegd: wij gaan helpen

Meer boten

Intussen kwamen er vandaag nieuwe berichten over vluchtelingenboten. Bij het Griekse eiland Rhodos leden tientallen immigranten schipbreuk.  Zeker drie mensen kwamen om. 

De Italiaanse en Maltese kustwacht rukten uit na noodsignalen dat er twee boten met in totaal 400 mensen aan boord op zee dreven.

STER reclame