NOS Nieuws

Massamoord op Armeniërs herdacht

Herdenking Armeense massamoord

In Den Haag is een herdenking geweest van de massamoord op de Armeniërs in 1915. De organisatie zegt dat er minstens 1500 mensen op het Spui waren, de gemeente Den Haag denkt dat het er wat minder waren.

De massamoord op Armeniërs is dit jaar precies honderd jaar geleden. In totaal werden in 1915 honderdduizenden Armeniërs door het toenmalige Ottomaanse Rijk gedeporteerd en vermoord. In sommige schattingen is sprake van 1,5 miljoen slachtoffers.

Sprekers

Er waren sprekers uit de politiek, onder wie de Kamerleden Harry van Bommel (SP), Kees van der Staaij (SGP), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Harm Beertema (PVV). Ook voerden vertegenwoordigers van Armeense en Turkse organisaties het woord. De manifestatie is afgesloten met een optocht naar de Turkse ambassade, vlakbij het Malieveld.

Turkije ontkent dat er een volkerenmoord of genocide heeft plaatsgevonden en zegt dat er aan beide kanten veel slachtoffers zijn gevallen. De Verenigde Naties en het Europees Parlement zeggen wel dat er een genocide heeft plaatsgevonden. Ook de paus gebruikte onlangs de term genocide, tot grote woede van Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl