Amsterdam waarschuwde op diverse plekken in de stad voor de gevaarlijke drugs Joris van de Kerkhof / NOS

De man die in Amsterdam witte heroïne heeft verkocht, wordt verdacht van poging tot moord of doodslag op drie Deense toeristen. Hij zit ook vast op verdenking van drugshandel.

De drie Denen werden eind februari onwel nadat ze de witte heroïne hadden gebruikt. Ze dachten dat ze cocaïne hadden gekocht. 

Vorig jaar kwamen drie andere toeristen, Britten, door de witte heroïne om het leven. De man die vastzit wordt voorlopig niet verdacht van betrokkenheid bij die zaak, zegt het Openbaar Ministerie. "Maar het onderzoek kan nog anders uitwijzen."

Beperkingen

De verdachte van 42 zit sinds begin april vast. Hij meldde zich bij de politie, nadat hij zichzelf op televisiebeelden had herkend. Lange tijd mocht hij alleen contact hebben met zijn advocaat. 

Die beperkingen zijn inmiddels opgeheven. Maandag bepaalt de rechter of de man langer vast moet blijven zitten. 

Geheelonthouder 

De verdachte houdt vol dat hij niet wist dat hij witte heroïne verkocht, en geen cocaïne. Zijn advocaat zei gisteravond in het televisieprogramma Pauw dat de man geheelonthouder is. "Hij gaat uit van het principe 'don't use your own product'."

De man heeft de drugs gekocht bij iemand die "in die kringen bekend staat als iemand waar je goed spul kunt halen". Hij heeft geprobeerd verhaal te halen bij deze "grotere jongen", zegt de advocaat, maar die was onvindbaar. 

De verdachte is eerder veroordeeld voor de verkoop van drugs. 

STER reclame