Er staan weer waarschuwingsborden op het Leidseplein in Amsterdam
NOS Nieuws

Weer toeristen onwel door witte heroïne

In Amsterdam zijn deze week drie toeristen onwel geworden na het gebruik van witte heroïne, die werd verkocht als cocaïne.

Een Deense man werd in de nacht van woensdag op donderdag onwel, waarna de hulpdiensten werden gebeld. Terwijl politiemensen met zijn reisgenoten stonden te praten, werden twee van hen ook onwel.

De drie Denen van 21, 22 en 24 zijn meteen naar het ziekenhuis gebracht. Ze zijn daar behandeld en inmiddels weer ontslagen.

Doden

Het is de eerste keer sinds 25 november dat er in Amsterdam mensen onwel zijn geworden door het gebruik van witte heroïne.

Vorig jaar kwamen er drie Britten door om het leven. Ten minste zeventien andere toeristen raakten onwel. Zij dachten allemaal dat ze cocaïne hadden gekregen.

Waarschuwingscampagne

De gemeente Amsterdam startte na de incidenten vorig jaar een grote campagne om toeristen te waarschuwen. Tussen 8 november en 19 januari stonden op verschillende plaatsen in de stad borden.

Drie Denen onwel door witte heroïne

De gemeente begint nu opnieuw met de grootschalige campagne. Er worden vandaag tien tekstkarren neergezet bij stations en uitgaanslocaties. De komende dagen wordt dat aantal nog verder uitgebreid. Ook worden er posters opgehangen en flyers verspreid.

De gemeente legt bij dertig smartshops zelftests neer. Zo kunnen toeristen die cocaïne hebben gekocht controleren of het niet om heroïne gaat.

De vermoedelijke dealer van witte heroïne

Het is nog onduidelijk wie de dealer is die de witte heroïne verspreidt. Het Openbaar Ministerie heeft 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie.

De politie heeft foto's vrijgegeven van de man die ervan wordt verdacht dat hij de witte heroïne heeft verkocht aan de Denen. Hij is gefilmd door beveiligingscamera's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl