Pieter van Oord met Mark Rutte op een baggerschip in 2013 in Jakarta.
NOS Nieuws

'Amerikaanse bedrijfslobby is heel succesvol'

Eén voordeel dat het handelsverdrag TTIP Nederland mogelijk op kan leveren is het schrappen van de Jones Act. Die wet beschermt Amerikaanse baggerbedrijven tegen buitenlandse concurrentie. En dat is nou juist een sector waar Nederland heel sterk in is.

Toch is het maar zeer de vraag of die wet echt van tafel gaat.

'Oops, I just did'

"I will not mention the Jones Act. Oops, I just did", zei Minister Ploumen van Buitenlandse Handel gisteren in een toespraak voor een Amerikaans publiek. Die formulering geeft al aan hoe gevoelig het onderwerp ligt.

Ploumen spreekt partijen in Amerika aan de vooravond van de negende onderhandelingsronde over het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa. TTIP moet het grootste handelsverdrag ooit worden, waarin zoveel mogelijk handelsbelemmeringen aan beide zijden van de oceaan weggenomen worden.

TTIP: Baggeraars willen naar de VS

Grote teleurstelling

Pieter van Oord van het gelijknamige baggerbedrijf heeft al veel hinder ondervonden van de Jones Act: "De Noord-Amerikaanse baggermarkt is een markt van 1 miljard per jaar die voor ons volledig afgesloten is."

Het bedrijf had na de olieramp met de Deepwater Horizon, in de Golf van Mexico, een reddingsplan bedacht. Van Oord "Dat plan is uitgevoerd, maar wel door Amerikaanse bedrijven. Dat was een grote teleurstelling voor ons."

Volgens de topman is dit te wijten aan de Jones Act die het Nederlandse baggeraars onmogelijk maakt om te werken in Amerikaanse wateren. TTIP zou dit soort beperkingen moeten opheffen.

Succesvolle lobby

Van Oord is niet optimistisch over de kans dat het lukt om via TTIP van de Jones Act af te komen: "We denken niet dat dat realistisch is."

"Het Amerikaanse bedrijfsleven geeft grote sommen geld aan twee politieke partijen, de Democraten en de Republikeinen. Dus dat heeft te maken met een hele succesvolle lobby."

Wel denkt Van Oord dat er misschien ruimte is om uitzonderingen te maken voor specialistische schepen, die de Amerikanen niet hebben.

Minister Ploumen

Minister Ploumen bespreekt in de Verenigde Staten ook haar zorgen over het verdrag.

Komende week vindt de negende onderhandelingsronde tussen de Europa en de Verenigde Staten over TTIP plaats in Washington.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl