NOS Nieuws

Ploumen beducht voor gevolgen handelsverdrag

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel vraagt de Sociaal-Economische Raad (SER) te kijken naar mogelijke gevolgen van het handelsverdrag TTIP voor de positie van werknemers in Nederland. TTIP is het grootste handelsverdrag ooit, waarover Europa en de Verenigde Staten momenteel onderhandelen.

Tegenstand

Eerder sprak Ploumen's eigen partij, de PvdA, zich uit tegen het verdrag, mede door de mogelijke effecten voor de arbeidsmarkt.

De partij is bang dat Europese bedrijven in de knel komen als zij moeten concurreren met Amerikaanse bedrijven. In de Verenigde Staten zijn minder werknemersrechten vastgelegd. De angst bestaat dat hier in bepaalde sectoren banen verdwijnen, of dat werknemers ook hier minder rechten krijgen.

Garanties

In het akkoord worden garanties opgenomen over sociale normen. Minister Ploumen: "In het onderzoek van de SER gaat het er met name om hoe waarborgen het beste uitgevoerd kunnen worden en of er eventueel nog aanvullende garanties nodig zijn." In de SER zitten werkgevers, werknemers en deskundigen.

Vrije Wereld

Minister Ploumen spreekt deze week in de VS verschillende mensen over TTIP. Zij is een uitgesproken voorstander van het verdrag en wijst erop dat het banen en economische groei zal opleveren.

Daarnaast hoopt ze dat met meer afspraken tussen Amerika en Europa de basis gelegd kan worden voor wereldwijde deals over bijvoorbeeld consumentenbescherming en auteursrechten.

Kritisch

Toch is ook Ploumen kritisch. Zo vindt ze dat een clausule in het handelsverdrag die bedrijven de mogelijkheid geeft om buiten het rechtssysteem om overheden aan te klagen, aangepast moet worden.

Verder heeft ze bezwaar tegen de macht die een zogenoemde 'Regulatory Cooperation Body' lijkt te krijgen. Dat orgaan moet straks voorkomen dat er nieuwe handelsbarrières worden opgeworpen. Volgens Ploumen mag de RCB niet boven de wet komen te staan, maar alleen adviezen geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl