VN-rapporteurs fel over illegalendebat Nederland
Een aantal hoge VN-rapporteurs heeft zich fel uitgelaten over het Nederlandse illegalendebat. Volgens de Speciaal Rapporteurs voor extreme armoede, mensenrechten en huisvesting ligt er allang internationale regelgeving waar Nederland zich aan moet houden.
"Nederland heeft niet alleen een Europese maar ook een internationale verplichting om noodhulp te geven aan deze groep mensen", oordelen de rapporteurs over de discussie of uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op een bed-bad-en-broodregeling.
Wollig taalgebruik
Het drietal heeft geen goed woord over voor een uitspraak van het Comité van Ministers van de Raad van Europa, dat gisteren een oordeel velde over het Nederlandse beleid. Hij noemt de tekst wollig en vindt dat men politiek boven de mensenrechten heeft laten gaan.
"Ze hebben zich doelbewust zwak uitgedrukt, zich niet gehouden aan de bewoordingen van eerdere, soortgelijke resoluties en de Nederlandse regering de ruimte geboden om een categorie mensen uit te sluiten van mensenrechten."
Hoewel sprake is van wollige taal, is volgens de rapporteurs de conclusie van het Comité van Ministers duidelijk: de claim van de Nederlandse regering dat een bed-bad-en-broodregeling niet verplicht is, wordt afgewezen. "Dat is goed nieuws voor de mensenrechten in Europa én voor wie anders zonder opvang een lange koude winter moet zien te overleven."
Internationale verplichting
Door de vage taal van de raad wordt er nu door de coalitiepartijen in Den Haag druk overlegd over de interpretatie van de uitspraak. De VVD ziet mogelijkheden de opvang te staken, terwijl de PvdA meent dat Nederland daar wel toe is verplicht.
De rapporteurs wijzen erop dat er al een uitspraak ligt van het Europees Comité voor Sociale Rechten. "De juridische vaststelling door het Europees Comité, dat Nederland verplicht is illegalen op te vangen, wordt niet beïnvloed door de resolutie van de Raad van Europa."
De VN-rapporteurs lieten zich eind vorig jaar ook al eens kritisch uit over de Nederlandse noodhulp voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Kort daarna werden gemeenten verplicht om bed, bad en brood aan te bieden.