De cybertop is in het World Economic Forum
NOS Nieuws

Cybertop in Den Haag vandaag van start

In Den Haag begint vandaag de grote, internationale conferentie over internetveiligheid, de Global Conference on CyberSpace 2015. Premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken openen de bijeenkomst vanochtend in het World Forum.

Iets meer dan een jaar na de nucleaire top is de hofstad gastheer van de top, waar landen, bedrijven en organisaties twee dagen lang praten over maatregelen tegen cybercrime en voor innovatie en privacy.

Aan het begin van de avond wordt een internationaal secretariaat voor cyberveiligheid gelanceerd, dat in Den Haag moet worden gevestigd.

Hoge gasten

Onder de gasten zijn vicepremier Kris Peeters van België en EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Het is haar eerste officiële bezoek aan Den Haag. Ook komen de ministers van Buitenlandse Zaken van landen als Zwitserland, Oekraïne, Australië en Canada.

De Verenigde Staten sturen een ambtenaar, de coördinator 'Cyber Issues' op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Door het hoge bezoek zijn er strenge veiligheidsmaatregelen getroffen in Den Haag.

Ook bedrijven als Facebook, Microsoft, Google en Vodafone zijn er, net als de internationale politieorganisatie Interpol, de Europese versie Europol en de NAVO.

In totaal doen er tussen de 1200 en 1500 mensen mee aan de conferentie. Zij konden ​de hele week al terecht bij een groot aantal bijeenkomsten over internetveiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl