NOS NieuwsAangepast

NSS-top was "truly...gezellig"

De NSS-bijeenkomst in Den Haag is voorbij. De meeste deelnemers gaan naar huis. President Obama en premier Rutte bleven wat langer om de pers te woord te staan. Beiden zeiden dat er belangrijke en praktische stappen zijn gezet om te voorkomen dat gevaarlijk nucleair materiaal in handen van terroristen valt.

President Obama dankte Rutte, koning Willem-Alexander en het Nederlandse volk voor hun inzet om de bijeenkomst tot een succes te maken. "De gastvrijheid was bewonderenswaardig en de organisatie vlekkeloos'', zei Obama. Het was "truly...gezellig'' zei Obama ook in het Nederlands.

Hij herinnerde eraan dat de komende tijd veel praktische stappen worden gezet. Zo neemt een aantal landen afscheid van hoogverrijkt uranium bij de productie van kernenergie. Japan draagt een deel van zijn voorraad plutonium over aan de VS.

Oekraïne

Tijdens de persconferentie bleek ook uit de vragen van de journalisten dat het belang van de NSS 2014 overschaduwd wordt door gebeurtenissen elders.

Obama moest vragen beantwoorden over het Oekraïne-conflict en het afluisterschandaal met de NSA. En Obama legde een verklaring af over de modderlawine in de Amerikaanse staat Washington.

De volgende en vermoedelijk laatste NSS-top is in 2016 in de Verenigde Staten. Daarna moet de strijd tegen nucleair terrorisme worden overgenomen door internationale organisaties als de VN en het Internationaal Atoomschap IAEA.

Al-Qaida

In de slotverklaring die de NSS-deelnemers overeenkwamen worden landen opnieuw opgeroepen om hun voorraden gevaarlijk nucleair materiaal tot een minimum te beperken, zodat de kans kleiner wordt dat het in handen valt van terroristische groepen als al-Qaida.

De initiatiefnemer van de NSS-bijeenkomsten, president Obama, zei dat er sinds de eerste top in 2010 veel vooruitgang is geboekt.

Hij zei ook dat er nog veel moet gebeuren, vooral op het gebied van internationale samenwerking.

IAEA

Daarbij wordt een belangrijke rol toebedacht aan het Internationale Atoomagentschap IAEA. Die rol wordt "cruciaal" genoemd.

De NNS-landen raden alle landen aan om de richtlijnen van het IAEA voor veilige opslag van nucleair materiaal als uitgangspunt te nemen.

Het IAEA kan landen ook kennis leveren, die ze zelf niet in huis hebben en onderwijs en training verzorgen voor deskundigen die op nucleaire veiligheid moeten toezien. Het IAEA moet daarvoor meer financiële armslag krijgen

Meer maatregelen

32 NSS-landen spraken onderling af om elkaars controleurs toe te laten en IAEA-richtlijnen voor veilige opslag van nucleair materiaal in nationale wetten en regelgeving op te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl