Bellende mensen
NOS Nieuws

Duitsland wil bewaarplicht van tien weken

Duitsland gaat de bewaarplicht voor telecomproviders opnieuw invoeren. In een plan van de regering staat dat belgegevens en ip-adressen van computers tien weken moeten worden bewaard. Voor de locatiegegevens van mobiele telefoons wil de regering een termijn van vier weken.

Het gaat alleen om metadata, zoals het tijdstip en de duur van een telefoongesprek. De Duitse regering wil de regels niet laten gelden voor 'geheimdragers', zoals parlementariërs, advocaten, geestelijken en journalisten.

De inhoud van gesprekken, e-mails of opgeroepen websites mag niet worden bewaard. Telecomproviders die de data langer dan vier of tien weken bewaren, kunnen een boete krijgen.

Ongeldig

Duitsland had al een bewaarplicht, maar het Constitutionele Hof zette daar in 2010 een streep door. Vorig jaar verklaarde bovendien het Europese Hof de EU-richtlijn voor de bewaarplicht ongeldig.

Na de aanslagen in Parijs in januari zei bondskanselier Merkel dat ze telecomgegevens toch weer wilde laten opslaan. De ministers die het nieuwe voorstel hebben uitgewerkt, Maas van Justitie en De Maizière van Binnenlandse Zaken, zeggen dat rekening is gehouden met de bezwaren van Duitse en Europese rechters.

Nederland

Nederland heeft sinds vorige maand geen bewaarplicht meer. De voorzieningenrechter oordeelde dat het opslaan van telecomdata in strijd is met het recht op privacy.

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie wil de bewaarplicht zo snel mogelijk weer invoeren en werkt aan een wet om dat mogelijk te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl