Een werknemer van ASML in de zogenaamde cleanroom, waar de chips worden gemaakt
NOS Nieuws

ASML vindt wereldwijd toptalent

"Wat we bij is ASML doen, zit op de rand van wat wetenschappelijk mogelijk is. En daar heb je een kaliber mensen voor nodig dat het uitdagend vindt om grenzen op te zoeken of nog liever: om daaroverheen te gaan", zegt Hank Oosterbaan, hoofd arbeidsmarktcommunicatie bij de chipmachinebouwer, die vanochtend de kwartaalcijfers bekendmaakte.

Toptalenten dus. Het in Veldhoven gevestigde bedrijf moet op dat gebied concurreren met Silicon Valley in Californië, waar grote technologiebedrijven als Google, Apple, en Yahoo hun hoofdkantoor hebben.

Veldhoven of Californië? Dat is het spanningsveld waarin wij zitten.

Hank Oosterbaan, hoofd arbeidsmarktcommunicatie bij ASML

ASML, waar 87 nationaliteiten werken, moet talenten dus wat te bieden hebben om ze over de streep te trekken. "Veldhoven of Californië? Dat is het spanningsveld waarin wij zitten", vertelt Oosterbaan.

"Talenten worden gedreven door content en technologie. Op het moment dat we toptalenten kunnen interesseren voor onze technologie en ze er ook iets van kunnen laten ervaren of zien, dan merken wij dat er toch een luikje opengaat en dat ze ASML in ieder geval als interessante partij overwegen."

"Wij denken bij Veldhoven of Eindhoven: wat moet je daar? Maar buitenlandse werknemers zien dat anders. Die vinden dat het centraal in Nederland ligt. In Amsterdam ben je binnen een uur en een kwartier en België ligt om de hoek. Voor hen is afstand relatief", weet Oosterbaan.

Hank Oosterbaan, hoofd arbeidsmarktcommunicatie ASML

Wat wij horen van onze werknemers is dat het allemaal wel wat internationaler mag in de regio Eindhoven.

Hank Oosterbaan, hoofd arbeidsmarktcommunicatie bij ASML

"Onze mensen vinden de regio een prettige omgeving om te wonen. Vooral groen en ruimte horen wij veel als pluspunten", zegt Oosterbaan die ook nog een belangrijk kritiekpunt weet. "Het mag allemaal wel wat internationaler in de regio Eindhoven."

"Winkels mogen wel wat langer open en in restaurants ontbreekt bijvoorbeeld vaak een Engelstalige menukaart", zegt hij. "Dat zijn echt nog zaken waar we hier aan moeten werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl